Zwangerschapbegeleiding & controle’s

Gedurende je zwangerschap sta je bij ons onder controle en bieden we je begeleiding om zo gezond mogelijk zwanger te zijn en je voor te bereiden op je bevalling en het ouderschap. Wij passen onze begeleiding aan op jullie persoonlijke wensen en behoeften. We kijken graag verder dan alleen de reguliere zorg en zetten extra in op persoonlijke coaching en één op één begeleiding. Daarnaast hechten we ook veel waarde aan onze extra specialisatie op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. Soms is een verwijzing naar de gynaecoloog nodig, in dat geval hebben wij regelmatig contact en overleg voor een goede samenwerking rondom jullie zwangerschap en bevalling. Als verloskundige werken wij ook nauw samen met de kraamverzorgende tijdens de bevalling en in de kraamtijd.

Een overzicht van onze begeleiding & controles tijdens je zwangerschap
 • Tussen de 6-8 weken zwanger: Je komt langs voor de eerste controle en tevens het intake gesprek. Eventueel vindt er ook een vroege echo plaats.
 • Tussen de 10-12 weken zwanger: We doen een termijn echo bij ons op de praktijk en indien gewenst de NIPT test of vroege echo op verzoek of combinatietest vanaf 11 weken.
 • 13 weken zwanger: Indien gewenst SEO (screenings echo onderzoek) bij Sicht binnen ons eigen praktijk (locatie Wommels of Leeuwarden). 
 • 18 weken zwanger: Een gewone controle bij ons in de praktijk.
 • 20 weken zwanger: Indien gewenst SEO (screenings echo onderzoek) bij Sicht binnen ons eigen praktijk (locatie Wommels of Leeuwarden)
 • 22 weken zwanger: Een gewone controle bij ons in de praktijk.
 • 30 weken zwanger: Een gewone controle bij ons in de praktijk.
 • 34 weken zwanger: Een gewone controle bij ons in de praktijk.
 • 36 weken zwanger: Een controle bij ons in de praktijk met een liggingsecho
 • Tussen de 37-41 weken zwanger: Je krijgt nu wekelijks controles
 • Tussen de 41-42 weken zwanger: Je krijgt nu frequent controle en eventueel gaan we je strippen om de baring op gang te helpen (indien nodig).

Aanmelden als je zwanger bentAanmelden
De eerste controle / intakegesprek

De eerste zwangerschapscontrole vindt bij voorkeur plaats rond 6-8 weken zwangerschap en duurt ongeveer 1 uur. Tijdens deze intake worden verschillende vragen gesteld met betrekking tot je gezondheid en eventuele (erfelijke) aandoeningen en ziekten die in je familie voorkomen. Ook geven we informatie over de mogelijkheden die er zijn om bepaalde onderzoeken te laten doen. Na de intake maken we een afspraak om een termijnecho in te plannen. Daarnaast zullen we een aantal dingen met je doornemen die jullie kunnen gaan regelen. 

Vervolgcontroles
De vervolgcontroles vinden 1 keer in de 4 weken plaats en naarmate de zwangerschap vordert, kom je vaker. De vervolgcontroles duren ongeveer een kwartier. Hierbij beoordelen we de groei van de baby en luisteren we naar het hartje van de baby. Ook wordt je bloeddruk gemeten en is er ruimte voor het stellen van vragen.
Aanvullende begeleiding tijdens je zwangerschap

Gedurende je zwangerschap krijg je toegang tot het platform "krachtig bevallen" en kun je langskomen tijdens inloopspreekuren. Lees hier alles over de aanvullende begeleiding.

Extra hartje luisteren

Tijdens de inloopspreekuren is er de mogelijkheid om extra naar het hartje te komen luisteren. Je ontvangt meer informatie tijdens je intake en kunt je aanmelden voor de inloopspreekuren. Deze vinden plaats in de praktijk in Wommels, iedere laatste donderdagavond van de maand. 

Echo's

Het bijzondere van onze praktijk is dat we over een eigen echocentrum beschikken. Je kunt dus naast de termijnecho, die we bij iedereen doen tussen de 10 en 12 weken zwangerschap, ook bij ons terecht voor aanvullende medische en/of de zogenoemde pret-echo’s. Lees alles over ons echocentrum en de mogelijkheden via deze link.

Aanvullende onderzoeken

Tijdens je intake gesprek zullen we je alle informatie geven over de mogelijke extra onderzoeken die je kunt laten doen tijdens je zwangerschap. Deze onderzoeken zijn bedoeld om te zien of het ongeboren kindje een aangeboren aandoening of lichamelijke afwijkingen heeft.


Eén van de onderzoeken die bedoeld worden is de screening op Downsyndroom. Indien je interesse hebt in deze onderzoeken, lees de folder hieronder.


Download folder

Het tweede mogelijke onderzoek wordt gedaan d.m.v. een 13 en/of 20-weken echo. Lees hier alles over deze echo.


Download folder