Regel ook dit

Er komt heel veel op je af tijdens de zwangerschap, wat moet je allemaal regelen en waar moet je allemaal aan denken? Tijdens je eerste intake en de aanvullende informatie bijeenkomsten en controles zullen we je hierbij begeleiden. Hier alvast een overzicht van zaken die je kunt gaan regelen.
Huisarts inlichten

In principe lichten wij de huisarts in. Indien je dit niet op prijs stelt, geef dat dan even aan tijdens de intake.


Kraamzorg

Het is belangrijk om je tijdens de zwangerschap (liefst voordat je 16 weken zwanger bent) aan te melden voor kraamzorg. Er zijn meerdere kraamzorginstellingen waaruit je kunt kiezen.

Erkenning en gezag

Als je getrouwd bent, zal jullie kind automatisch de achternaam van de vader krijgen en krijgt de vader ook het gezag. Ben je niet getrouwd op het moment dat je zwanger wordt, dan is het belangrijk een aantal zaken te regelen. Klik hier voor meer informatie.

Erkenning
Ben je niet getrouwd, dan krijgt het kind in principe de achternaam van de moeder en heeft de vader wettelijk gezien geen rechten en plichten. Om dit te veranderen moet de vader tijdens de zwangerschap het ongeboren kind erkennen. Het is verstandig om op tijd een afspraak te maken bij het gemeentehuis, aangezien er onvoorziene omstandigheden kunnen optreden waarbij het van belang is dat alles goed geregeld is.

Gezag
Regel samen met de erkenning ook het ouderlijk gezag. Het is namelijk niet zo dat als je het kind erkent, dat je ook automatisch het ouderlijk gezag vastlegt.

Zwangerschapscursussen

Op veel plaatsen is het mogelijk een zwangerschapscursus te volgen. Hierbij valt te denken aan de klassieke ‘pufcursus’ maar ook yoga, zwangerschapszwemmen, haptonomie of een cursus samen bevallen behoren tot de mogelijkheden.

Hieronder een aantal tips voor aanvullende cursussen:

Kinderopvang

Het is ook verstandig om al tijdens de zwangerschap te kijken naar eventuele kinderopvang. Bij de meeste organisaties is het mogelijk om je al tijdens de zwangerschap aan te melden.

Onze praktijk is aangesloten bij "Lifelines Next"; een groot onderzoek naar het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind in Noord Nederland.  Het doel van dit onderzoek is om te kijken waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt en de ander niet. Alle zwangere vrouwen uit Groningen, Friesland en Drenthe kunnen meedoen en starten met de Lifelines Next studie. Meer weten? Bekijk hier alle informatie.

Image
Moeders voor Moeders

Zwanger worden is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend, 1 op de 6 stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Als je net zwanger bent kun je hen eenvoudig helpen. Jouw urine bevat namelijk het hCG-hormoon, een belangrijk hormoon voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Moeders voor Moeders zamelt de urine van pril zwangere vrouwen in. Dit doen ze op een discrete manier, zodat niemand hoeft te merken dat je zwanger bent. Je kunt meer informatie vinden of je aanmelden via deze link.