Miskraam

Met een miskraam wordt bedoeld het verlies van het vruchtje tot 16 weken zwangerschap. De meeste miskramen vinden plaats voor 13 weken zwangerschap. Zo’n 1 op de 6 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het komt dus best vaak voor dat een vrouw en haar partner hiermee te maken krijgen. Dit neemt niet weg dat het een heel verdrietige gebeurtenis is. Vaak ben je al helemaal bezig met de zwangerschap en het ongeboren kind en een miskraam is dan een zeer abrupt einde van de zwangerschap. De oorzaak van een miskraam is in 95% van de gevallen een fout in de celdeling en in de resterende 5% is de oorzaak bijv. een niet goed verlopen innesteling, een infectie bij de moeder of is er überhaupt geen oorzaak aan te wijzen. In geen geval is een miskraam te voorkomen en je hoeft je dan ook zelf absoluut niet schuldig te voelen.


Hoe herken je een miskraam?

Een miskraam gaat vrijwel altijd gepaard met bloedverlies en buikpijn. Het is te vergelijken met een menstruatie. Soms kan het bloedverlies vrij hevig zijn en kun je ook bloedstolsels verliezen. Het normale verloop van een miskraam is vergelijkbaar met een zeer heftige menstruatie en het bloedverlies duurt ook ongeveer een week. Bij een mogelijke miskraam kun je altijd contact met ons opnemen, ook buiten het telefonisch spreekuur en ook als je nog niet voor een eerste controle bij ons bent geweest. Twijfel je over de hoeveelheid bloedverlies of buikpijn, neem dan in ieder geval contact met ons op.

In sommige gevallen wordt tijdens de eerste termijnecho vastgesteld dat het hartje van het kindje niet klopt. Dit noemen we een ‘missed abortion’. In de meeste gevallen treedt er binnen week een spontane miskraam op. In het geval van een missed abortion heb je dus de keus om af te wachten, mogelijk pakt je lichaam het nog op. Daarnaast is er de mogelijkheid om de miskraam op te wekken met medicijnen of soms is een curettage nodig. Bij een curettage wordt onder plaatselijke verdoving het vruchtje weggehaald door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Hulp en/of begeleiding

Heb je een miskraam gehad en heb je hulp en/of begeleiding nodig bij het verwerken hiervan of heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Meer informatie over een miskraam kun je hier lezen.