Echo’s

Gedurende je zwangerschap krijg je een aantal echo’s aangeboden. Wij maken bij iedere zwangere een termijnecho en een liggingsecho. Daarnaast is het mogelijk om aanvullende medische en/of pretecho’s te laten maken, deze kun je laten uitvoeren in ons eigen echocentrum “Sicht”, met locaties in Leeuwarden en in ons hoofdlocatie in Wommels. Kijk hier voor meer informatie over aanvullende echo’s bij Sicht Friesland.

Termijnecho

Wij maken bij iedere zwangere een termijnecho, die plaatsvindt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Dit is tijdens of na je eerste bezoek aan ons. Bij de termijn echo bepalen we de exacte uitgerekende datum, kijken we of het hartje van je baby klopt en kunnen we zien we of er één of meer baby’s zijn.

13 en/of 20-weken echo (SEO: Structureel Echoscopisch Onderzoek)

Je kunt ervoor kiezen om een 13 en/of 20-weken echo te laten uitvoeren, dit valt onder een medische echo en wordt daarom in principe vergoed door je zorgverzekeraar. Bij de 13 en 20-weken echo wordt gekeken naar de gezondheid van je baby en of er lichamelijke afwijkingen aanwezig zijn. Afwijkingen die met een 13 en/of 20-weken echo gezien kunnen worden zijn bijvoorbeeld een open rug, waterhoofd of hartafwijkingen. Je bespreekt dit vooraf met je verloskundige en bent niet verplicht om deze echo te laten uitvoeren. Het is handig om rond de 12 weken alvast een afspraak bij Sicht te maken, zodat jullie een dag, tijd en locatie kunnen afspreken. Klik hier voor meer informatie over verloskundig-centrum Sicht.

Liggingsecho

Bij 36 weken zwangerschap gaan we d.m.v. een liggingsecho een controle doen op de ligging van je baby. We kijken of de baby met het hoofdje naar beneden ligt en we beoordelen de hoeveelheid vruchtwater. Mocht je baby in een stuit liggen, dan gaan we de mogelijkheden bespreken.