Gezond zwanger worden
Foliumzuur
Extra foliumzuur is belangrijk als je zwanger wilt worden. Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij je baby. Het wordt ook wel VitB11 genoemd en zit onder andere in fruit, aardappelen en volkoren producten. Extra foliumzuur zorgt ervoor dat een ongeboren kind zich goed kan ontwikkelen.
- Begin al vóór dat je zwanger bent met het slikken van foliumzuur. Neem speciale foliumzuurtabletten van 0.4/0,5 mg óf neem vitaminepillen speciaal voor zwangere vrouwen, hieraan is extra foliumzuur toegevoegd.
- Slik elke dag één tablet foliumzuur.
- Blijf foliumzuur slikken tijdens de eerste 2 maanden van de zwangerschap.
- Foliumzuur koop je zonder recept bij een drogist of apotheek.
- Foliumzuur is verkrijgbaar in synthetisch vorm (naam: Foliumzuur) of in natuurlijke vorm (naam: Folaat)
- Een voordeel van “Folaat” is dat je lijf het beter opneemt.
Kom voor meer uitleg op kinderwensspreekuur.
Voedingsadviezen
- Eet voldoende groente en fruit (minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag)
- Drink 1,5-2 liter water per dag
- Eet gevarieerd
- Zorg dat je eten goed gewassen en goed klaargemaakt is (gaar!)
- Wees voorzichtig met rauw vlees, rauwe melkproducten, ongewassen groenten en leverproducten.
- Rauw vlees kan listeria bevatten
- Rauwe melkproducten, zoals sommige kazen (“au lait cru”) kunnen listeria bevatten.
- Ongewassen/slecht gewassen groente kan toxoplasmose bevatten.
- Gebruik niet teveel vitamine A. Leverproducten bevatten heel veel vitamine A, evenals vitaminepreparaten die niet speciaal gemaakt zijn voor zwangere vrouwen en veel sportdrankjes. Probeer deze producten dus al voor je zwangerschap te vermijden.
Listeriose en Toxoplasmose
Listeriose
Gezonde volwassenen worden zelden ziek van de bacterie listeria, maar voor het ongeboren kind kan besmetting schadelijk zijn. Je kunt het krijgen door het eten van rauwe voedingsmiddelen, zoals rauwe melk, kaas gemaakt van rauwe melk (type Brie, Camembert, op verpakking staat 'au lait cru') en rauw vlees. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad. Kijk voor de zekerheid altijd of er “gepasteuriseerd” of “gesteriliseerd” op het etiket staat. Hetzelfde geldt voor kaas, op het etiket staat of de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk.
Toxoplasmose
Toxoplasmose is een infectie die ontstaat door een parasiet die zich kan bevinden in katten uitwerpselen en besmet vlees. Je kunt alleen toxoplasmose krijgen doordat je de parasiet opeet, het kan zich niet verplaatsen via de lucht. Als de infectie voor het eerst ontstaat tijdens de zwangerschap kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby.
Hoe voorkom je toxoplasmose:
- Laat iemand anders de kattenbak schoonmaken.
- Draag handschoenen bij tuinieren.
- Was groente goed voor je ze gebruikt
Eet alleen vlees dat door en door gaar is, door verhitting gaat de parasiet dood.
Leefstijl
Medicijngebruik
Gebruik je medicijnen, vraag dan de huisarts of apotheek om advies. Dit geldt ook voor medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn
Gezond gewicht
Roken
Het advies is om al voor de zwangerschap (samen) te stoppen met roken. Meeroken kan net zo schadelijk zijn voor de zwangerschap als zelf roken. Bovendien zul je merken dat stoppen met roken vele voordelen voor je gezondheid heeft, zeker als je stopt voordat je zwanger bent (roken heeft onder andere effect op de vruchtbaarheid).
Kijk voor meer informatie of hulp bij het stoppen met roken op: www.stivoro.nl
Alcohol en drugs
Het gebruik van alcohol en drugs heeft al tijdens de bevruchting en in de zeer prille fase van de zwangerschap invloed op de ongeboren vrucht. Het advies is om helemaal geen alcohol en drugs te gebruiken. Kijk voor meer informatie op: www.alcoholinfo.nl of vraag je verloskundige om advies. De verloskundige kan je ook doorverwijzen voor een gesprek met de leefstijl consulente.
Vruchtbare dagen / Menstruatiecyclus
Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn binnen je menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus maakt een vrouw klaar voor een mogelijke zwangerschap en bepaalt ook wanneer je vruchtbaar bent. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar veel vrouwen hebben een “onregelmatige cyclus”, in dat geval kan het uitrekenen van je vruchtbare dagen iets lastiger zijn. Gemiddeld genomen starten je vruchtbare dagen vanaf de 11e dag van je cyclus (de 1e dag is de dag dat je ongesteld werd). Deze duurt gemiddeld 5 dagen en in deze periode vindt ook je eisprong plaats. De 2 dagen rondom je eisprong zijn de meest vruchtbare dagen van je cyclus.