Veel gestelde vragen
Hieronder vind je de antwoorden op "veel gestelde vragen" per onderwerp. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons via: 06-22778048
Hoewel er geen schadelijke gevolgen bekend zijn, luidt het advies: liever niet. In (kleurechte) haarverf zitten bleekmiddelen, oplosmiddelen en soms agressieve kleurstoffen. Dit geldt niet voor henna en natuurlijke producten.
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van harde buiken, je buik voelt dan strak aan. Af en toe een harde buik kan geen kwaad voor jou of voor de baby. Vaak krijg je harde buiken bij inspanning, opstaan, gaan zitten of bij stress. Ook kun je tijdens het vrijen een harde buik krijgen na een orgasme. Dit kan geen kwaad. Harde buiken mogen geen pijn doen, maar ze kunnen wel vervelend aanvoelen. Heb je veel harde buiken, bespreek dit dan met je verloskundige.
Hoofdpijn komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap, maar het is wel belangrijk om dit te melden bij de verloskundige. Vaak wordt hoofdpijn veroorzaakt door onvoldoende vochtinname, moeheid, stress en hormonen. Ook kan het veroorzaakt worden door een verhoogde bloeddruk. Vraag de verloskundige om advies als je hoofdpijn hebt. Bel in ieder geval meteen met je verloskundige, als je meer klachten hebt dan alleen hoofdpijn.
Het gebruik van paracetamol in de normale dosering (maximaal 6 tabletten van 500 mg per dag) is tijdens de zwangerschap toegestaan. Het is bewezen dat paracetamol geen schadelijke effecten heeft voor het ongeboren kind.
Als je niet gewend bent aan saunabezoek, dan wordt afgeraden om hier tijdens de zwangerschap mee te beginnen. In ieder geval de eerste 3 maanden van de zwangerschap is het sowieso niet verstandig naar de sauna te gaan. Daarna geldt: niet te heet en niet te lang. Voor de baby is het moeilijk om weer af te koelen, als z’n temperatuur verhoogd is. Ook zelf kun je anders reageren op saunabezoek.
Verf bestaat uit een grote hoeveelheid stoffen waarvan met name van de organische oplosmiddelen zoals terpentine wordt gedacht dat zij invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de baby. Laat het bij voorkeur door een ander doen. Ontkom je er niet aan, gebruik dan verf op waterbasis en ventileer goed.
Als je zwanger bent kun je de meeste sporten gewoon blijven beoefenen. Enkele ‘extreme’ sporten zoals bergbeklimmen of duiken kun je beter niet doen. Verder geldt dat je moet luisteren naar je lichaam. Als een sport te intensief wordt merk je dit, omdat je bijvoorbeeld sneller moe bent. Stop ook wat eerder dan je normaal zou doen. Ga ook niet ineens heel actief sporten, als je dit voorheen niet deed. Bewegen is natuurlijk altijd goed.
Juist in de zwangerschap is het heel belangrijk om de normale controle bij de tandarts te laten uitvoeren. Door de zwangerschap kan je tandvlees makkelijker gaan bloeden en is goede mondhygiëne en controle van je gebit extra belangrijk. Verdoving is toegestaan maar het is belangrijk aan je tandarts te melden dat je zwanger bent, zodat hij rekening kan houden met de soort verdoving die hij je geeft. Foto’s van je gebit mogen gemaakt worden, maar meldt het even zodat je buik beschermd kan worden tijdens het maken van de foto’s.
Iedere vliegmaatschappij hanteert andere voorwaarden tot welke zwangerschapsweek je mag vliegen. Informeer bij je vliegmaatschappij als je op reis gaat. Je moet dan vaak een zwangerschapsverklaring meenemen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de vlucht een aantal keren een stukje te lopen, om te voorkomen dat je benen te veel opzwellen.
Je lichaam verandert als je zwanger bent en dit kun je merken tijdens het vrijen. In principe kan en mag je tijdens de zwangerschap gewoon vrijen. De enige situaties waarin het niet verstandig is om gemeenschap te hebben, is bij gebroken vliezen en bij bloedverlies.
Mocht het zo zijn dat je na het vrijen bloedverlies hebt, bespreek dit dan met de verloskundige.
Zonnen mag, maar overdrijf het niet. Zonnen kan in de zwangerschap pigmentvlekken in het gezicht veroorzaken (zwangerschapsmasker) die moeilijk weg te krijgen zijn. En als je flink licht te bakken, warm je behoorlijk op en dit is niet prettig voor de baby.
Indien je een zwangerschapsverklaring nodig hebt voor je werkgever en deze nog niet gekregen hebt van je verloskundige, vraag er dan naar bij je volgende controle. We kunnen deze verklaring tijdens een controle voor je uitprinten. Heb je deze eerder nodig dan kun je tijdens het telefonisch spreekuur even contact met ons opnemen.