Aangifte van geboorte

Binnen 3 dagen na geboorte van jullie kind, moet je aangifte van geboorte doen bij de gemeente. Je doet aangifte in de gemeente waar het kindje geboren is. Hierna krijg je de geboorteakte. Eindigt de termijn van 3 dagen in het weekend of op een feestdag? Dan krijg je extra tijd om aangifte te doen.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Jullie kind wordt op een woensdag geboren. De termijn van 3 dagen eindigt op zaterdag en wordt daarom verlengd tot en met maandag (de eerstvolgende werkdag).
  • Jullie kind wordt op een donderdag geboren. De termijn van 3 dagen eindigt op zondag en wordt ook in dit geval verlengd tot en met maandag (de eerstvolgende werkdag).
  • Jullie kind wordt op een vrijdag geboren. De termijn van 3 dagen eindigt op maandag. Omdat er maar 1 werkdag (maandag) in deze termijn zit, wordt de termijn verlengd tot en met dinsdag.

Na deze wettelijke termijn is het nog altijd mogelijk aangifte van geboorte te doen. Wel zal de ambtenaar van de burgerlijke stand een te laat gedane aangifte melden bij het openbaar ministerie en een mogelijke boete kan volgen.

Lees hier alles over de aangifte van de geboorte.