Thuisbevalling of poliklinische bevalling

De keuze van de plaats van bevalling is geheel aan jullie. Heb je een ongecompliceerde zwangerschap gehad dan kun je kiezen voor een bevalling thuis in je eigen omgeving of in het ziekenhuis in de buurt. Maak deze beslissing samen, kijk naar je eigen situatie. De plek waar je je het meest op je gemak voelt, daar beval je het beste. Rond 36 weken zwangerschap bespreken we met jullie het verloop van de bevalling en onze zorg in deze fase. Ook je persoonlijke wensen komen hierbij aan bod. Voor tips of eventueel het maken van een geboorteplan klik hier.

Een thuisbevalling

Bij een ongecompliceerde zwangerschap kun je thuis bevallen. Thuis in je eigen omgeving, daar waar je het meest op je gemak bent. De verloskundige zal je bevalling begeleiden en zal aan het einde van de bevalling geassisteerd worden door een kraamverzorgster. Mocht het nodig zijn, bij eventuele complicaties tijdens de bevalling, dan gaan we uiteraard alsnog naar het ziekenhuis.


Aandachtspunten voor een thuisbevalling
  • Zorg voor een verhoogd bed (ong. 80-95cm) op de begane grond en voor wat ruimte aan de linkerkant (vanaf voeteneind gezien) naast het bed. Wil je op een baarkruk bevallen dan kan dat, wij nemen deze altijd standaard mee.
  • Een kraambed kun je bestellen via deze link – het bed wordt dan bij 37 weken bij jullie thuis gebracht. 
  • Bevallen op een waterbed of een zacht matras is niet mogelijk.
  • Thuis bevallen, kan alleen op de begane grond. Een wentel trap of een smalle trap kan voor problemen zorgen bij eventuele complicaties waarbij je dan weer naar beneden zou moeten.
  • Zet wel altijd een tas klaar voor het geval dat we naar het ziekenhuis gaan. Stop hier in ieder geval wat schone kleren voor jezelf en de baby in, wat toiletartikelen en je ziekenhuispasje.

De poliklinische bevalling

Als jullie ervoor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, dan gaan wij als verloskundige op het moment dat je goede weeën hebt, met je mee naar het ziekenhuis in Sneek of Leeuwarden. Je eigen verloskundige begeleidt ook in het ziekenhuis zelf de bevalling. Zij zal daar tegen het einde van de bevalling dan geassisteerd worden door een verpleegkundige. In het MCL worden we geassisteerd door een kraamverzorgster, via jullie eigen kraambureau.


Aandachtspunten voor een poliklinische bevalling
  • Je moet er rekening mee houden dat de meeste zorgverzekeraars deze poliklinische bevalling niet (geheel) vergoeden. De kosten zijn ongeveer tussen de 200 – 300 euro (dit verschilt per ziekenhuis).
  • Als je poliklinisch wilt bevallen is het nog steeds van belang dat je thuis op de begane grond een verhoogd bed hebt staan, dit is namelijk voor de kraamverzorgster noodzakelijk. En indien de bevalling heel snel gaat of als je van gedachten verandert, kan je alsnog thuis bevallen.
  • Zet in ieder geval een tas klaar vanaf 37 weken. Stop hier wat schone kleren voor jezelf en de baby in, wat toiletartikelen en je ziekenhuispasje.
  • Vergeet niet om het fototoestel en de maxi-cosie klaar te zetten! Want als alles goed gaat mag je 2 uur na de bevalling in het ziekenhuis weer naar huis.

Je kunt voor meer informatie over de verloskamers in het ziekenhuis op hun website kijken of met het ziekenhuis bellen.